Tuesday, December 1, 2009

AIDILADHA

nak sambut raya dengan family punya pasal..aku merempit dengan maknah pukul 2.15 petang dari erl putrajaya dan sampai di kedah pukul 8.00 malam...sampai umah pukul 9.00 malam gitu la..(actually aku takut drive sorang2 nak lalu jalan balik umah aku tu)...penat semua hilang bila dah sampai umah..

macam biasa..sehari sebelum raya ..p market dulu..pastu balik umah perah santan nak buat lemang..nak masak2 kasi anak2 menakan makan (tapi sebab mak menakan depa ni diet..menu depa pun diet)..kemas2 umah..

tahun ni tak buat korban kat umah macam tahun2 sebelum ni..ayah kata korban buat raya kedua tu pun tak buat kat umah sebab daging2 tu semua disedekahkan..ambik sikit untuk buat sup makan kami anak beranak..so..raya pertama tu tak der riuh macam tahun2 sebelumnya..siap boleh lepak2..makan2..boleh p berjalan2 umah mak2 menakan yang ada..tapi aku langsung tak jumpa laksa..dan tak boleh nak pi makan tomyam umah Yus sebab time nak pi tu orang datang umah...dok dapoq..masak okey!!!...

raya kedua...p berjalan2 lagi..atuq umah mak2 menakan yang mana ada..saja la..nak kenai2..maklumla..aku ni mana selalu balik kampung..sedara-mara pun tak kenai..sampai masa p tgk org sembelih lembu tu siap ada org tanya aku..kenai dak dia..terpaksa la berterus terang yang aku ni tak cam..bukan tak kenai..

raya ketiga..sesi makan kenduri..orang diet pi makan kenduri mesti orang pelik kan sebab tak ambik nasi..ambik buah n sayur2 ja..mulanya tak mau pi..tapi sebab sedara belah ayah ni pesan sangat2 srh pi..pi la jugak kan..sat lagi kalau tak pi dok tanya sangat...sib baik pi..rupanya depa memang dok tunggu tgk p ka dak...

tu ja la cerita rayanya...

actually..aku menulis ni sebab terbaca blog seorang teman tentang kisah hidupnya...bertahun dia menunggu agar cintanya berbalas...tetapi pengakhiran yang menyakitkan...aku tabik dengan kesetiaannya..andai dia membaca coretan aku kali ni..aku syorkan..bacalah novel "mencari kekasih"...jadikan kisah Cik Ab sebagai panduan..baca dan hayati novel itu sebaiknya...redha dengan ketentuanNnya..InsyaAllah..ada hikmah disebalik apa yang telah Allah tetapkan untuk kita...

2 comments:

hijau said...

rindu padamu yang tiba-tiba melanda
teramat ingin merenung mendengar bibirmu berbicara
seakan terbayang wajahmu di depanku tatkala ini
kerana rindu terlalu menggunung di dada...

sampai bila kan bertemu hanya dia yang tahu...

rindu padamu..

siti_zubaidah_abdullah -sza- said...

rindu juga padamu..sentiasa sahaja ada halangannya setiap kali ingin bersua..setiap hari menunggu titipan darimu..kangan bangat sih!!!