Monday, July 14, 2008

ERTI PERSAHABATAN

Dalam dunia ini, kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.

Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat,begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.

Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti. ...kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, 'memaksa'dia menerima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya? ?? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa....tetapi kita sering terlupa.Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.
Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.


Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan? Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia; dia juga ada rasa takut, ada rasa...bimbang, sedih dan kecewa.

Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu.. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.
Renungilah.. . terima kasih padamu sahabatku..maafkanl ah diriku kerana selalu silap tafsir terhadap dirimu..


P/S: buat sahabat-sahabatku yang sering terkecil hati kerana perbuatan atau kekasaran bahasaku...aku memohon keampunan dari kalian...maafkanlah diriku....

11 comments:

kupukupu said...

salam dihulur...tanda kenalan...
kenal nama... disambut senyuman...
ikatan bertukar menjadi kawan...
kongsi tawa, kongsi tangisan...
kita semakin rapat...
terus menjadi sahabat...
sentiasa dihati...walau jauh...walau dekat...

S-a-h-a-b-a-t...?
kalau kita betul2 seorang sahabat...
kita bersedia memaafkan sahabat.. redha dan menghalalkan...
Semoga terus kukuh ikatan persahabatan....

dfar90 said...

yup..betul...betull...:D..hehehehee..

Kenalan vs Kawan vs Rakan vs Teman vs Sahabat vs Sahabat Karib vs ...

..apa yg penting..SAHABAT yg paling akrab..ialah Ibadah. Dia akan melindungi walau di mana, ke mana, apa, mengapa....di dunia maupun di akhirat kelak... :-)

shinchan said...

sahabat sejati...
jgn dibangkit dan diungkit keslhan yg hny sebesar zarah, tp igt dan kenang lh pengorbanan yg sebesar gajah... insya'allah itu lah sahabat...

Anonymous said...

kehilangn sahabat sejati lebih perit drpd pts cinta....

Anonymous said...

kehilangan sahabt sejati amat memeritkan daropada ilang kekasih hati.......kesilapan yg sdikit yg akan mnybbkan trprus nya tali persahabatan

Anonymous said...

thanks saudari..sy mohon pinjam kata-kata..amat bermakna dlm diri..thanks so much..

Anonymous said...

klu kata sahbat..kenapa sahabat menyakitkan hati aq?aq xbersalah pun dalam hal nei......................aq benci dgn kehidupan ini..sebab kwn2 makan kwn...:-(

Nabila Bakri said...

salam ,mintak share k ,, :)

Anonymous said...

kwn2 lgy brmkna dkt aq dri boy aq....
sbb ble aq ssh dye yg tlng aq...
x kira mncbr atau x....
cnth sprti mimie,are-yu,wanie,maz,eliya,suzy,izza,or cpew2 jert kwn aq....
thankz korang...
klau korang adew bce nie...
komen2 larh ea....
ingt x mse kte kna pnggl ngan akq senior...
pergh kelam kabut cari alasan...
huhuhu...
aq x leh yupe arn...
aq arap korng x yupe...
korng sahabat aq 4ever...
lurve.....luff.....love.....you all.....

waniey said...

mintk share

nad said...

salam mintak share :)